Ζήσε τη θάλασσα, γνώρισε τη ναυτιλία: Η κυπριακή ναυτιλία πρωτοπορεί και αναλαμβάνει δράση για τη μείωση και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της
Με αφορμή την πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας «Θάλασσα 2023» με θέμα «Ζήσε τη θάλασσα, γνώρισε τη ναυτιλία», ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της καινοτόμου δράσης κυπρίων ερευνητών με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για τη μείωση και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της κυπριακής ναυτιλίας.
H ομάδα Κύπριων ερευνητών της ISOTECH Ltd, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της ακτομηχανικού Δρ. Ξένιας Ι. Λοϊζίδου, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του ιδρύματος BeMed ανέλαβε την πρωτοβουλία να εμπλέξει εκπροσώπους από ολόκληρη την αλυσίδα της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου σε μια συμμετοχική διαδικασία όπου αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι δράσεις που υλοποιούνται αλλά και που προγραμματίζονται για την βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων, δημιουργώντας έτσι μια ομάδα-πυρήνα από κοινωνικούς εταίρους με στόχο την υλοποίηση δράσεων, είτε εντός του οργανισμού τους είτε σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς. Στην ετήσια συνάντηση της ομάδας-πυρήνα καθορίζεται ένα Ετήσιο Σχέδιο Δράσης, που παρακολουθείται από τους ίδιους τους φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη διαδικασία. Οι βασικές άμεσες ανάγκες αναγνωρίστηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία: η ανάγκη για πιο εκσυγχρονισμένες λιμενικές υποδομές, η εισαγωγή δοκιμασμένων τεχνολογιών και καινοτόμων εναλλακτικών υλικών, η προώθηση της λογοδοσίας και της υπευθυνότητας, η ανάγκη για ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας, και η δημιουργία περισσότερων συνεργειών.
Μέχρι τώρα καταγράφηκαν πάνω από 40 δράσεις που υλοποιούνται ήδη και καθορίστηκαν άλλες 12 δράσεις προς υλοποίηση εντός του 2023, σε τέσσερις κατηγορίες: δημιουργία κατάλληλων λιμενικών υποδομών και διαδικασιών διαχωρισμού και παράδοσης απορριμμάτων, καλύτερος έλεγχος και λογοδοσία, έρευνα και καινοτομία, και περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά.
Όπως ανέφερε ο κύριος Ιωάννης Ευστρατίου, Διευθυντής στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας «Το ενδιαφέρον από τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας είναι πολύ ενθαρρυντικό, και δείχνει πως η βιομηχανία μας υποστηρίζει το όραμα του Υφυπουργείου να καταστήσει την Κύπρο ένα ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία».
Η Διευθύντρια της Ομάδας των Κυπριών Ερευνητών της ISOTECH που υλοποιεί την έρευνα, Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου δήλωσε πως «Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητη. Ελπίζουμε ότι η συμμετοχική μέθοδος που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια θα γίνει ετήσιος θεσμός, που θα διασφαλίζει την εφαρμογή καλών πρακτικών και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων τους. Η ναυτιλία της Κύπρου πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.»
Περίπου 20-30% των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο προέρχονται από θαλάσσιες πηγές, δηλαδή αλιευτικές, ναυτιλιακές και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Ως μια από τις κυριότερες ναυτιλιακές βιομηχανίες στην Ευρώπη, η Κύπρος μπορεί και πρέπει να πρωτοπορήσει στην προσπάθεια για την μείωση των απορριμμάτων, και για να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων της ναυτιλία, ενσωματώνοντας πρωτοπόρες διαδικασίες της κυκλικής οικονομίας.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Τα συμμετοχικά εργαστήρια υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «A Shipping Commitment against Plastic Pollution in the Mediterranean” η οποία υποστηρίζεται από το ίδρυμα BeMed (www.beyondplasticmed.org).