News

SAVEMEDCOAST, ISOTECH’s new project, funded by DG ECHO of the European Commission was presented today by the Cyprus News Agency

  • Date:
  • Posted by admin
  • Category: News

ISOTECH’s latest European project, SAVEMEDCOASTS “Sea level rise scenarios along the Mediterranean coasts”, which is funded by the European Union Humanitarian Aid and Civil Protection, has been presented today by the Cyprus News Agency. The presentation appears below. The news has already been picked up by local media in Pafos.

Within the framework of SAVEMEDCOASTS, ISOTECH is organising and implementing three small group meetings (one in Cyprus, one in Italy and one in Greece) that aim to bring together key stakeholders and decision makers to discuss sea level rise: gaps, needs and opportunities for action. The first meeting is taking place in Cyprus, on the  22nd March 2017, in Geroskipou.

 

Ευρωπαϊκό έργο “SAVEMEDCOASTS “ για την επικινδυνότητα από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο 
ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 09/03/2017 20:37 

Πρωτοπόρο ευρωπαϊκό έργο με σκοπό την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων και των απειλών από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο αποτελεί το SAVEMEDCOAST ενώ η κυπριακή εταιρεία ISOTECH Ltd Ερευνητές-Σύμβουλοι Περιβάλλοντος, είναι κύριος εταίρος του έργου, σύμφωνα με την Ακτομηχανικό Ξένια Λοιζίδου.

Το SAVEMEDCOASTS χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχο έχει την ανάπτυξη πολικών και καθορισμό συγκεκριμένων λύσεων για την προστασία των κατοίκων της Μεσογείου και της περιουσίας τους από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, μέσα από τη δημιουργία σεναρίων για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων και των απειλών και την έγκαιρη λήψη μέτρων.

Το έργο, προστίθεται, στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των επηρεαζόμενων και των δημοσίων φορέων, μέσα από τη βελτίωση των δομών διοίκησης και συμμετοχής στη διαδικασία λήψης απόφασης και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των κοινωνικών εταίρων. Στο έργο συμμετέχουν φορείς από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας ISOTECH που έχει κύριο ρόλο στο έργο, η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα που χρήζει άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του και που δεν έχει αναδειχθεί στις πραγματικές του διαστάσεις στην Μεσόγειο.

Παρόλο που η Κύπρος είναι νησί, πολύ λίγα γνωρίζουμε -όπως είπε- για τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε ήδη και θα ενταθούν στο μέλλον από το φαινόμενο αυτό.
Ας αναφέρουμε, είπε πως «δεν έχει συνδεθεί η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι πολύ ισχυρές φουρτούνες, με την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Δεν έχει αποτιμηθεί η απώλεια παράκτιας γης, η απώλεια εισοδημάτων, οι αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει το κράτος και ο τομέας των ασφαλειών, εξ αιτίας των φαινομένων αυτών».

Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου, ο περισσότερος κόσμος ακούει για τα σενάρια που προβλέπουν την τάδε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας σε 200 χρόνια και θεωρούν ότι είναι κάτι πολύ μακρινό.

Πρέπει να καταλάβουμε, συνέχισε, ότι το πρόβλημα είναι εδώ, τώρα, μας επηρεάζει, και γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε την έντασή του, και να λάβουμε μέτρα τόσο ως πολιτεία και ως πολίτες.

Σύμφωνα με την κ. Λοιζίδου η πρώτη δράση του έργου, την οποία υλοποιεί η εταιρεία ISOTECH Ltd Ερευνητές-Σύμβουλοι Περιβάλλοντος, έχει σκοπό την καταγραφή της υφιστάμενης γνώσης, των κενών και αναγκών αλλά και πιθανών λύσεων στο πρόβλημα της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας στην Κύπρο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες συναντήσεις βασικών κοινωνικών εταίρων (focus group) στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο.

Είπε πως στην κάθε συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών περίπου, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν 10 επιλεγμένοι κοινωνικοί εταίροι από σημαντικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς τομείς.

Θα καταγραφούν οι απόψεις των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν τους κινδύνους, τα κενά, τις ανάγκες που αντιμετωπίζει ο κάθε τομέας, καθώς και πιθανές εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας.

Πρόσθεσε τέλος πως οι συναντήσεις έχουν δομηθεί με συγκεκριμένη μέθοδο, την κυπριακή DeCyDe-4.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Κύπρο την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, στις 11π.μ. και φιλοξενείται από το Δήμο Γεροσκήπου στην Πάφο. Ακολουθεί η Ρώμη και η Θεσσαλονίκη.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)